5 redenen om volgende week naar de Lowlands Throwdown te gaan

Lowlands Throwdown 2015

Volgende week is het dan zover: de finale van de Lowlands Throwdown 2015, het evenement waar de fitste man, vrouw en masters van 2015 uit onze contreien zullen worden gekroond. Je kan er je fitste medelanders aan het werk gaan zien in mooie CrossFit-actie op een te gekke locatie. FIT-MAN is uiteraard present en hoopt jou daar tegen te komen, daarom in deze post 5 redenen om volgende week naar Apeldoorn af te reizen.

De fitheid vloog in het rond

Twee jaar geleden was ik net een paar maanden gestart met CrossFit, toen ik op zaterdag de Lowlands Throwdown bezocht om een paar van mijn toenmalige box-genoten aan te moedigen (Brenda Koolhaas en Sven Verheul). Het event startte op een atletiekbaan buiten en werd vervolgd in soort grote sporthal, die redelijk afgeladen was met publiek (check de after-video hier). Hoewel het event nog redelijk kleinschalig aanvoelde, was de aanheid wel groots aanwezig. Ik schoot met m’n telefoon 300 foto’s en besefte meteen: wat is dit een supervette sport en ervaring. Op zondag ben ik daarom weer terug gegaan, hoewel ik dit niet van plan was in eerste instantie. Het was een geweldig weekend.
Vorig jaar was ik er uiteraard weer bij en verhuisde de LLTD naar een nieuwe locatie van compleet andere proporties. De Omnisport in Apeldoorn werd gekozen als nieuwe arena en dit tilde het evenement naar Regionals-niveau. Het werd een te gekke editie (lees mijn verslag van toen hier) en dit jaar is de Omnisport daarom weer de plek waar zweet gezweet gaat worden door Neerlands fitste atleten.

LLTD & FIT-MAN

Vorig jaar was de Lowlands ook het moment om FIT-MAN officieel te lanceren -de tijd vliegt mensen- om zo verslag over het event te doen vanuit een CrossFitter zelf. Ik schoot mijn Instagram account vol en filmde wat met m’n GoPro en probeerde te doen wat ik dacht dat een journalist zou doen. Hoe vet is het dan om te melden dat FIT-MAN dit jaar officieel vanuit de LLTD-organisatie (!) aanwezig is om verslag te doen vanaf het evenement. Natuurlijk ben jij gewoon daar aanwezig maar mocht het in het uitzonderlijke geval toch niet lukken, ga ik je op verschillende kanalen op de hoogte houden kapot stalken met de gebeurtenissen aldaar. Zie de verschillende sociale netwerken onderaan dit artikel, hoe je volgende week de LLTD-actie digitaal op je netvlies kunt krijgen. Ook de LLTD kun je volgen op Facebook, Instagram en Snapchat onder de naam “thelltd”.
Dit jaar deed ik overigens ook weer de kwalificatie. Om je te kunnen plaatsen moeten atleten drie workouts op een dag doen en daarin zo’n hoog mogelijke score zetten. Het lukte mij en vele anderen niet om zich te plaatsen (lees mijn verslag hier) maar gelukkig kan je wel naar het event als toeschouwer. In deze post schrijf ik je vijf redenen waarom je zelf volgende week aanwezig moet gaan zijn.

Lowlands Throwdown 2014

1. CrossFit-aanheid

CrossFit is als sport natuurlijk het mooiste wat er is. Er is geen veelzijdiger manier om je spieren flink te frituren en je lichaam te veranderen in een lean & mean machine. Volgende week kun je de atleten gaan zien die dit bijna tot in perfectie beheersen. Ik noem even de als 21e geplaatste Auke Toussaint van CrossFit Noord die 45 deadlifts met 100kg, 45 HSPU’s, 45 pull-ups en 45 box jump-overs (kwalificatie WOD 3) in 6:07 wist te doen. Hoe dan!? Deze mensen kun je gaan zien op een te gekke locatie in waarschijnlijk loeizware workouts.
Waarom is CrossFit mede zo leuk? Door de community natuurlijk. Volgende week komt de grootste CrossFit-community van Nederland samen en kun je alle baarden, tattoeaties, box-klederdracht en zorgvuldig opgebouwde guns aanschouwen.

2. De atleten

Er kan een mooie strijd verwacht worden in de verschillende klasses, zowel van oud-gedienden als van nieuwe potentiële toppers.
Gaat bij de elite mannen Niels Verschuren eindelijk doen wat iedereen al lange tijd hoopt en de nummer een positie pakken? Vorig jaar leek het te gaan lukken maar werd hij op het laatste moment geklopt door de Duitse Phillipp Warkowski, met een verschil van slechts drie punten. Gelukkig is hij sinds kort in het bezit van het FIT-MAN shirt, maar we zullen het zien want de competitie liegt er niet om. Zo is bijvoorbeeld Denis Clotten er weer bij door het pakken van de tweede plek in de qualifier en is het Japser van den Meiracker (The Dutch) ook gelukt zich te plaatsen (ik sprak Jasper ook over de LLTD in een interview). Het veld is hoe dan ook sterk.
Bij de vrouwen ontbreken een aantal toppers van de eerdere jaren. Sanne Rooijmans mocht dit jaar niet meedoen door een positieve test op een verboden stof en nummer twee van 2014, Carmen Bosmans, is er dit jaar ook niet bij. Brenda Koolhaas moest ook verstek laten gaan maar haar zus Sigrid zal wel weer de arena betreden. Vorig jaar wist ze heel knap de derde plek te pakken en dit jaar draaide ze de Games met The Dutch en won ze twee weken geleden nog het Nederlands Kampioenschap olympisch gewichtheffen. Dat belooft wat. En mooiste toevoeging aan het veld is natuurlijk Leonie Henrich. Leonie is een paar maanden geleden onder begeleiding gaan trainen bij Punt Uit en pakte in de qualifier zeer knap de eerste positie. Wat we bespraken op de Beach Throwdown is dus helemaal uit gekomen.
Bij de masters mannen gaan we kijken of het Fons Werbata weer lukt om op hoogste trede van het ereschavot te komen. Fons won vorig jaar overtuigend maar heeft dit jaar ook concurrentie vanuit internationale hoek. Bij de vrouwen doet Games atlete Marion Valkenburg niet mee vanwege een blessure dus wellicht lukt het Ciska Heida (die vorig jaar tweede werd) te winnen. Ook van Kristel Colak van Punt Uit mag wat verwacht worden. Ontmoet een paar van de atleten die bij CrossFit Amsterdam geïnterviewd werden (Charlotte heeft overigens helaas niet mee kunnen doen vanwege een blessure):

3. Je AOW heeft een goede bestemming nodig

En hoe kun je die nu beter besteden dan aan spullen voor je lievelings-hobby? Naast alle CrossFit actie is er namelijk genoeg te doen en te zien in de Omnisport. Je kunt bijvoorbeeld shoppen bij Reebok en Rogue en je vol stoppen met spullen van EkoPlaza, Pure Pharma, Ekopura en FitAID. Een ticket kost je overigens slecht € 25,- voor het gehele weekend, dat is dus maar een kwart van je box-abo – ongeveer.

4. Je moet toch eten

Natuurlijk is jagen en verzamelen een hartstikke leuke hobby maar op de LLTD krijg je in kokosolie en in de schil gebakken aardappels plus salade voor je neus, die je vervolgens aftopt met bulletproof koffie met een klodder boter erdoor heen. Ja echt, ik verzin niks hier. Als je toch wat hongerig bent kun je net zo goed even naar Apeldoorn rijden.

5. Dansjes met FIT-MAN

Ik ben gek op dit dansje en doe dit natuurlijk het liefste met mijn mede FIT-broeders en -zusters. Als jij dit ook tot je repertoire rekent, schiet me dan even aan. De eerste die dit doet, krijgt het enige en echte FIT-MAN shirt thuis gestuurd. En wil je liever gewoon 128 burpees met me doen of high-five’n, dan hou ik mezelf ook aanbevolen. Ik ben benieuwd of iemand mijn hersenspinsels daadwerkelijk leest natuurlijk dus ik spreek je daar graag. Je herkent me aan mijn FIT-MAN shirt en de bloem in mijn haar.

Ik wil gewoon dat je naar de LLTD komt

Weet je het nu nog niet, check dan even de officiële after-movie van vorig jaar of deze video van Tessa van Ockenburg.

Zoals Willie het zou zeggen: “Ik heb twee vragen voor je. Vraag een: kom je naar de LLTD volgende week en vraag twee: ik wil gewoon dat je volgende week naar de LLTD komt”. Ik hoop je daar te zien!

> Ga voor tickets naar de site van de Lowlands Throwdown.

Lekker social doen en FIT-MAN volgen? Dit kan op:
Delen is natuurlijk gratis, klik op een van de knoppen: