I Love Lowlands, that feeling

Lowlands Throwdown 2

De Lowlands Throwdown voor dit jaar zit erop en wat was het episch. De fitste mensen van de Benelux van 2014 zijn bekend na twee dagen vol actie in de Omnisport in Apeldoorn. FIT-MAN zit na dit event weer vol fitspiratie om zelf aan de slag te gaan in de box. Ben je benieuwd hoe het was? Lees dan snel verder.

Twee top-dagen, zo kan ik LLTD 2014 het beste omschrijven. Twee volle dagen ook, met zeven verschillende WOD’s in vier verschillende categorieën. Maar hé, ik hoefde alleen aan te moedigen.

The Lowlands Regional Throwdown
De LLTD heeft zichzelf dit jaar opnieuw uitgevonden en was groter dan ooit. Het evenement komt inmiddels op het niveau van de regionals terecht. Op alle vlakken was dit te merken: het aantal atleten dat meedeed aan de kwalificatie, de locatie, de catering, het aantal stands, de aankleding en de organisatie. Waar het evenement vorig jaar nog in een grote sporthal werd gehouden was dit jaar een heus stadion gekozen als arena: de Omnisport in Apeldoorn. Nadeel was dat het hiermee wel wat leeg oogde, ondanks dat er misschien wel 2.000 man was. Volgend jaar zijn het er vast meer!

LLTD 3

Doubles & triples
Ik heb heel wat mooie actie mogen aanschouwen in de verschillende klassen. Er kwam echt van alles voorbij in de WOD’s: headstand push-ups, olympische lifts, shuttle-runs, triple-unders (!) en bar muscle-ups om maar wat te noemen.
Verassend genoeg startte het event met WOD 1 van de qualifier: 14 minuten AMRAP wallballstoes to bar, boxjumps en ringdips. De atleten mochten aan de judges van de LLTD bewijzen dat ze hun eerder behaalde score ook hier konden behalen.
De tweede WOD gaf atleten twee keer twee minuten de tijd om hun maximale snatch en clean & jerk te vinden: olympische lifts dus! Als laatste van dag 1 mochten de atleten pushups maken en shuttles rennen om direct hierna een aangepaste versie van Fran te doen: 21-15-9 thrusters met een fat-bar en chest-to-bar pullups. Ouch.
Dag twee begon met een 5 rounds for time rennen, snatches en over the bar burpees. WOD 6 was een verassende: vier keer twee minuten om een maximale score te halen met triple-unders, headstand pushups, double unders en muscle-ups. Het laatste event was een echte sloper: een ladder met schouder to overhead, ground to shoulder, cleans, deadlifts en bar muscle-ups en dit alles met behoorlijke gewichten.

Marion ValkenburgFons WerbataSanne RooijmansNiels Verschuren

The fittest men & women of the Benelux
Zoals gezegd zijn de fitste man en vrouw van 2014 bekend in twee verschillende klassen. In de masters klasse (40+) werden Fons Werbata en Marion Valkenburg kampioen. Marion liet het gehele weekend zien dat ze een stuk boven de rest uitsteekt. Ze is dit jaar ook naar de Games geweest en liet in alle WOD’s haar kwaliteiten zien. Fons stond na dag 1 op de tweede plek maar wist op zondag de WOD’s naar zich toe te trekken met een overtuigende winst in het laatste event.
Bij de elite waren de verschillen kleiner. Het hele weekend konden we een spannende strijd zien bij de vrouwen tussen Carmen Bosmans en Sanne Rooijmans. Beide dames gaven elkaar elke WOD een mooie competitie en wisten steeds dichtbij elkaar te blijven. Na dag 1 stonden ze gedeeltelijk eerste en lagen ze een stuk voor op de rest van het veld. Uiteindelijk kon Sanne op dag twee in elk event wat meer punten pakken en kon ze haar titel prolongeren. Speciale vermelding verdient Sigrid Koolhaas. Ze stond tot het laatste event op de zesde plek maar wist de laatste WOD als enige van haar heat binnen de voorgeschreven tien minuten te doen en pakte hiermee genoeg punten om brons te winnen. Ik heb in het verleden getraind met Ziggy, erg gaaf dat het haar lukte na slechts anderhalf jaar CrossFit te doen.   
Bij de elite heren lag Niels Verschuren het hele event op koers om de gouden plak te bemachtigen. Hij wist veel events naar zich toe te trekken en stond tot event 7 op de eerste plek, met een klein puntenverschil op nummer twee Philipp Warkowski. Het publiek zag favoriet Niels echter worstelen in het laatste event waardoor hij niet kon doen waar hij voor gekomen was. Niels zag Philipp eerste worden en mocht zelf een zilveren kettlebell in ontvangst nemen.

De uitslag per klasse:

Masters Female

 1. Marion Valkenburg
 2. Ciska Heida
 3. Tina Groenendaal

Masters Male

 1. Fons Werbata
 2. Robbert Dijkshoorn
 3. Mathijs van den Berg

Elite female

 1. Sanne Rooijmans
 2. Carmen Bosmans
 3. Sigrid Koolhaas

Elite male

 1. Philipp Warkowski
 2. Niels Verschuren
 3. Denis Clotten

LLTD winners

Jarno Hams en z’n zware ballen
Er was naast de WOD’s genoeg te zien en te doen in de Omnisport. Reebok was natuurlijk vertegenwoordigd met een grote stand maar ook merken als FitAID, Ekoplaza en Inov-8 prezen hun spullen aan. Zelf heb ik onder andere een broek bij WODshorts gekocht waar ik FIT-MAN op heb laten zetten. Leuke gimmick! WODshorts is een initiatief van eigenaar Fernando van Latinsport in Purmerend. Een andere lokaal CrossFit merk is CF lifestyle met mooie spullen waar ik pols straps heb aangeschaft. Ik wil binnenkort voor FIT-MAN de heren achter dit merk interviewen.
Voedsel en drank waren ook afgestemd op de doelgroep. Zo was de gehele catering in samenwerking met Ekoplaza opgezet. Er was bijvoorbeeld wel friet, maar dan in de schil gebakken in kokosolie. En wel eens bulletproof koffie gedronken? Dat is koffie met grasboter en kokosolie daaraan toegevoegd. Vol goede vetten en erg lekker!
Ten slotte waren er ook demonstraties en challenges voor de bezoekers zelf zoals een pushup en pullup challenge. Jeugdheld Jarno Hams was aanwezig met atlas stenen en liet zien wat de juiste techniek is om deze ballen van 90 en 110kg op te tillen en op een ton te leggen. Bezoekers mochten het ook zelf proberen.

CrossFit is awesome, that feeling
FIT-MAN heeft dus een geweldig weekend gehad. Ben je CrossFitter of wil je eens kennis maken met de sport? Kom dan volgend jaar zeker naar de LLTD. Of doe mee aan de qualifier, nog beter.
Heb je nog niet genoeg gezien van de LLTD? Check de FB pagina van de organisatie of de Instagram foto’s van FIT-MAN. Deze week volgt ook nog een videoverslag, hierbij alvast een preview.

Ben je ook op de Lowlands geweest? Ik ben benieuwd wat je ervan vond.