FIT-MAN doet de 2014 Lowlands Throwdown qualifier

1026137_628164000566654_187010885_o-1200x600

Op 4 en 5 oktober wordt de 2014 editie van de Lowlands Throwdown gehouden. De LLTD is het Nederlandse kampioenschap CrossFit en is voor Nederlandse CrossFitters wat de Kamasutra beurs voor lak- en leerliefhebbers is. Daarnaast belooft deze editie  groter dan ooit te worden. Om mee te mogen doen wordt ieder jaar een kwalificatie gehouden. In september was het zover en FIT-MAN deed mee. In deze post een verslag van de dag. 

Vorig jaar was ik voor het eerst aanwezig op de LLTD. Ik was in eerste instantie van plan alleen zaterdag te gaan maar toen ik er eenmaal was besloot ik zondag weer te gaan. Wat een gave beleving! CrossFit is een community sport en op de LLTD komt dat voor Nederland tot een hoogtepunt. Check voor een impressie van vorig jaar deze video:


Komt dat zien
De LLTD groeide door de jaren heen tot een evenement van serieuze proporties waar CrossFit toppers uit Nederland, België en Luxemburg aantreden in vier categorieën: mannen en vrouwen elite en mannen en vrouwen masters (40+). Op 4 en 5 oktober is het weer zover en wordt de 2014 editie georganiseerd op een voor de LLTD nieuwe locatie: De Omnisport in Apeldoorn. Een plek waar 5.000 (!) toeschouwers de krachttoeren van CrossFitters uit de lage landen kunnen gaan aanschouwen. Het belooft een spektakel te worden met verschillende gastoptredens (Jarno Hams komt, epic!), fysieke uitdagingen voor de toeschouwers, verschillende stands en gezond voedsel. Aanrader dus om te gaan! Zie de de site van de LLTD voor meer info en tickets,

De qualifier
Zoals altijd bij throwdowns of de Games zijn er kwalificatierondes om de fitste van de fitten te onderscheiden. Dit jaar konden er 48 mannen, 24 vrouwen, 12 masters mannen en 12 masters vrouwen door naar het final event. Deze kwalificaties worden tegelijkertijd in het weekend in alle boxen in Nederland gehouden zodat zondagavond bekend is wie er door mogen. Zo ook bij CrossFit Amsterdam, waar ik mijn fitheid probeer op te krikken. Een kwalificatie is een leuk moment om je eigen fitheid te benchmarken en is in de box altijd een gezellig moment met vele toeschouwers die je naar mooie resultaten schreeuwen/fluiten/joelen. Daarnaast wordt je door een judge beoordeeld tijdens de WOD’s, wat je fysieke inspanning een extra dimensie geeft.
Vorig jaar was ik net begonnen met CrossFit en was ik niet fit genoeg om mee te doen. Dit jaar wilde ik wel graag meedoen. Niet om een gooi te doen naar de LLTD maar voor mezelf. Het is een mooi moment om te zien waar je staat. Als je de kans hebt om mee te doen, doe dan zeker mee.
Er stonden een drietal WOD’s op het programma die we allen binnen een dag moesten volbrengen, deze werden een paar dagen eerder bekend gemaakt.

po-presents-reebok-1494-21028-xl_Fotor

WOD, WHUT, WOD
Er stond ons een leuk programma te wachten:

WOD 1: ” Climb that ladder”

Een oplopende ladder van 16 minutes met:

Wall Ball Shots
Toes to Bar
Box Jumps
Ring Dips

De eerste ronde start met:

4 Wall Ball Shots
3 Toes to Bar
2 Box Jumps
1 Ring Dip

Bij elke nieuwe ronde gaat het aantal reps omhoog met het aantal van de eerste ronde. Ronde 2 was dus 8 wall balls, 6 toes to bar, 4 box jumps en 2 ring dips.

WOD 2: “It’s complicated”

6 minuten om je maximum gewicht te vinden van de volgende combinatie:

1 Hang Clean
1 Front Squat
1 Shoulder to Overhead

WOD 3: “Build it up, max it out”

Maak zo veel mogelijk reps in 7 minutes van:

15 Snatch (M: 40kg, F: 25kg)
15 Pull Ups
30 Double Unders

15 Snatch (M: 50kg, F: 35kg)
15 Pull Ups
30 Double Unders

15 Snatch (M: 60kg, F: 45kg)
15 Pull Ups
30 Double Unders

Max rep Snatch (M: 70kg, F: 55kg)

Bíjna gekwalificeerd
Zaterdag was de dag dat ik mijn WOD’s deed en ik had er zin an. Het zou uiteraard zwaar worden maar ik was benieuwd hoe ik het er vanaf zou brengen en hoe het zou voelen om 3 WOD’s op een dag te doen. Ik wist daarbij wel dat in twee van de drie WOD’s niet mijn sterkste onderdelen verwerkt zaten, namelijk weightlifting.
In de eerste WOD moest ik aardig kunnen scoren en dat lukte ook prima: ik haalde 217 reps. Ik ging wel wat te snel van start waardoor ik later wat gas terug moest nemen maar desalniettemin was ik tevreden. WOD 2 en 3 waren een ander verhaal. In WOD 2 kon ik 75kg laten noteren waar ik medium tevreden mee was. Er valt nog behoorlijk aan kracht en techniek te verbeteren, maar goed: bij wie niet?  Zo ook met de snatches uit WOD 3. Ik kwam tot de 11e snatch van de tweede ronde. Dit event liet me weer inzien waar de aandacht naar toe moet: gewichten optillen.
Mijn kwalificatie score kwam daarmee op -hou je vast- 602e uit (van ruim 800 deelnemers). Bijna Lang niet gekwalificeerd maar dat wist ik natuurlijk al van te voren dus dat geeft niet. Ik heb een heel leuke dag beleefd en ga het volgend jaar zeker weer proberen. Ik kan dan mooi een vergelijking maken met dit jaar.

Last but not least heb ik een video verslag gemaakt van de dag zodat je de sfeer kan proeven bij CFA en mij en anderen in actie kan zien tijdens de WOD’s.

Ik ben benieuwd of je ook mee hebt gedaan aan de LLTD kwalificaties en wat je ervaring is. Deel het hieronder!