FIT-MAN doet de Urban Hero 2014

10575216_10203989112961819_7228842264938762504_o_Fotor

De Urbanathlon was een paar jaar geleden de reden voor mij om te starten met hardlopen. Een paar keer per jaar loop ik daarom nog steeds zo’n run. Het is als buitenspelen voor volwassenen. 14 september liep ik de Urban Hero. Benieuwd hoe het was? In deze post een review van de loop.

Hindernis-lopen zijn erg populair momenteel. Iedereen kent de Urbanathlon, Mudmasters of Strong Viking Run wel. Van de laatste twee worden zelfs meerdere edities met verschillende afstanden georganiseerd. De Urban Hero kan sinds dit jaar aan dat lijstje toegevoegd worden.
Er was een smaak: 10 kilometer met 28 hindernissen over het strand en door de haven van Scheveningen. Leuke locatie dus!

Ik werd meegevraagd door een collega om mee te lopen met hem en een vriendengroep. Ik had anders waarschijnlijk niet mee gedaan. Wat ik namelijk een nadeel vind van veel van deze lopen is de prijs. De Urban Hero was geen uitzondering met een prijs van € 47,-. *Slik*. Uiteraard moet er voor vergunningen gezorgd worden en allerlei spullen op- en afgebouwd worden maar het blijft een hoop geld om een rondje te mogen lopen. Zeker ook omdat er bijvoorbeeld geen tijdwaarneming plaats vond.
Wat me aansprak was dat CrossFit Scheveningen mede-organisator was. Ik hoopte dus op wat CrossFit uitdagingen.

10653640_580797348693620_4611802750584927814_n_Fotor

Afslag links/rechts/rechtdoor
We hadden in ieder geval een prachtige dag: 25 graden met een heerlijk zonnetje. Wel stond er een stevige wind. Ik startte in groep Dae Han om 12:45. Hier zag je de invloed van CrossFit: alle startgroepen hadden namen van gevallen helden uit het leger, politie of brandweer. Bij de start stond dat ik hard moest gaan dus deed ik dat maar en daardoor liep ik al snel voorop. Na wat sprongen over betonnen blokken (ik voelde me net een bokje) renden we direct het strand op. Dat voorop lopen had toen meteen een nadeel: ik was meteen de weg kwijt: waar moest ik ook al weer heen? Ik besloot maar rechtdoor te blijven lopen en kwam na een paar kilometer de tweede hindernis tegen in de vorm van hoog opgeworpen zandheuvels. Hierna besloot ik rechtsaf richting de boulevard te lopen. Ik kwam hier weer een hindernis tegen. Toen ik echter naar links keek zag ik nog een hindernis op het strand: ik was te vroeg richting de boulevard afgebogen en met mij nog een aantal achtervolgers. Crêpe. Snel dus weer terug naar het strand waar ik andere medelopers tegenkwam. Daar ging mijn voorsprong.
CrossFit is een mooie basis voor het nemen van hindernissen dus kon ik daar mijn voorsprong weer opbouwen. Wat ik onder andere tegenkwam op het parcours: houten schotten, trappen, visnetten (en die waren goed gebruikt aan de geur te merken), een bak met niet gesmolten ijs (huya!), een boot (waar je niet op mocht rennen, handig) en -uiteraard in een haven- containers.

testFile
Ik begon halverwege het parcours deelnemers van de eerder gestarte groepen tegen te komen bij bovenstaande hindernis. Dat is wel het nadeel van dit soort wedstrijden: als snellere loper sta je vaak te wachten bij lastigere hindernissen. Het ging allemaal op een sukkeldrafje dus besloot ik maar wat mensen te passeren.

Ik kon hierna gelukkig lekker doorlopen om de tweede helft van het parcours af te leggen. Ik rende langs bikkels die de hele run met een autoband renden (!). Wellicht leuk voor volgend jaar. Ik kwam ook wat CrossFit/Survival-run hindernissen tegen met ringen en touwen. Leuk! Nadeel is natuurlijk wederom dat ik stond te wachten.
De loop eindigde met misschien wel de leukste hindernis: een sprong van de kade van een meter of 3-4 hoog welke gevolgd werd door een stuk zwemmen richting de finish. Sweet!

Urban Hero

Urban beach hero
De vraag is natuurlijk: voelde ik me een hero na deze run? Dat viel wel mee. Het aantal hindernissen was goed, de moeilijkheid was gemiddeld. Ik denk wel dat het hiermee voor ook minder getrainde mensen toegankelijk is (wat ook duidelijk te zien is in het filmpje hieronder). Het parcours en de setting vond ik wel vermakelijk en divers. Al met al heb ik een leuke middag beleefd in Den Haag en als onderstaande punten aangepast worden wordt de 2015 editie vast een nog groter succes.

Oordeel:
+ Divers parcours;
+ CrossFit/Survival hindernissen
+ Leuk festival terrein

– Prijs
– Onduidelijke route aanduiding op sommige punten;
– Geen zichtbare organisatie (weinig bij hindernissen, geen bij start en finish)

kettlebell1kettlebell1kettlebell1

Hieronder een sfeerimpressie van de dag:

Loop jij ook wel eens hindernis runs? Ik ben benieuwd naar je ervaringen en welke je aanraadt.